en
Všechny příspěvky blogu

Jak využít potenciál influencerů?

Autor: surface 22. 05. 2024 aktuality marketing sociální sítě

Pořád se vyhýbáte spolupráci s influencery?  

Jak využít jejich potenciál ve Vaší marketingové strategii?

Influencer marketing se stal nedílnou součástí digitálního marketingu a firmy se často obrací na influencery, aby získaly přístup k jejich publiku a zvýšily povědomí o svých produktech nebo službách organicky. Nicméně, úspěšná spolupráce s influencery vyžaduje pečlivé plánování a strategii.  

Definujte si své cíle

Opakování je matkou moudrosti, proto si nezapomeňte připomenout, jaké jsou Vaše cíle a než se ponoříte do světa influencer marketingu, je důležité si je jasně stanovit. Zvýšit povědomí
o značce, zvýšit prodeje nebo získat nové zákazníky? Definice cílů vám pomůže lépe porozumět tomu, jaký typ influencerů hledáte a jaký obsah by měli vytvářet. 

Méně je někdy více!

Řekněme si to narovinu, ne všichni influenceři jsou vhodní pro Vaši značku nebo produkt. Důkladně zkoumejte potenciální kandidáty a zaměřte se na ty, kteří mají publikum odpovídající vašemu cílovému trhu. Zvažte nejen velikost jejich publika, ale i jeho angažovanost
a relevantnost pro váš obor. Častokrát, pokud se bavíme o menších influencerech se sledovaností do 20 tisíc, je méně někdy více. Většina menších influencerů má publikum, které mu opravdu věří.  Na rozdíl od velkých influencerů, u kterých jsou spolupráce na denním pořádku a fanoušci je často dostatečně neregistrují. Navíc se u nich může stát, že ve velkém obsahu vaše produkty či služby zapadnou. 

Navrhněte autentickou spolupráci

Influencer marketing je účinný, pokud je spolupráce mezi značkou a influencerem autentická, přirozená, ale hlavně jasně definovaná. Dejte influencerům prostor pro kreativitu a nechte je vyjádřit svůj vlastní styl. Zároveň ale smlouvou jasně vymezte hranice služby, kteoru by pro vás influencer měl odvést. Vybírejte si influencery podle jejich vlastních zájmů, které by měli korespondovat s vaší značkou či produkty. 

Měřte výkonnost a upravujte strategii

Po spuštění kampaně sledujte klíčové metriky, jako je angažovanost publika, navýšení počtu sledujících a konverzí. Analyzujte výsledky a upravujte svou strategii podle toho, co funguje nejlépe pro vaši značku. Pro spolupráci můžete také využít například slevové kódy se jménem influencera, díky kterým snadno změříte přínos spolupráce. 

Budujte dlouhodobé vztahy

Dlouhodobá spolupráce může přinést ještě větší výhody. Budujte trvalé vztahy s influencery, kteří se osvědčili, a společně s nimi vyvíjejte dlouhodobé strategie. 

Efektivní spolupráce s influencery může být pro značku silným nástrojem pro dosažení marketingových cílů. S pečlivým plánováním, identifikací správných influencerů  a autentickým přístupem můžete využít jejich potenciál a posunout svou značku vpřed na digitálním trhu. 

Tito influenceři mají silný vliv na své sledující a jsou schopni efektivně komunikovat se svým publikem, což z nich dělá vhodné partnery pro spolupráci s marketingovými agenturami. 

A kolik mě to zhruba bude stát? 

Ceny spolupráce s influencery se mohou velmi lišit v závislosti na řadě faktorů, včetně velikosti jejich sledující základny, angažovanosti publika, typu obsahu, který mají vytvářet, a délky spolupráce. Influencer může často využít spolupráce formou barteru, tedy produktu za propagaci.  

Několik faktorů, které ovlivňují ceny spolupráce: 

  • Angažovanost publika: Míra angažovanosti sledujících (např. počet lajků, komentářů, sdílení) je důležitým faktorem při stanovování cen, protože ukazuje, jak aktivní je publikum influencera. 
  • Typ obsahu a formát kampaně: Ceny se mohou lišit v závislosti na tom, jaký typ obsahu je požadován (např. Instagramový příspěvek, Instagram Stories, YouTube video) a jak dlouhá je spolupráce (jednorázová spolupráce, dlouhodobá smlouva). 
  • Značková spolupráce a hodnota značky: Někteří influenceri účtují vyšší ceny, pokud spolupracují se značkami, které mají vyšší hodnotu nebo jsou v určitém odvětví prestižní. 

Nebojte se a vzhůru do toho! V dnešní době je spolupráce s influencery velmi oblíbená
a v drtivé většině případů funguje, tak proč to nezkusit? 

Sdílet příspěvek

Další články

Všechny příspěvky

Máte zájem o naše služby?

Ozvěte se nám, rádi navrhneme řešení na míru i pro Vás!